JUSTIȚIE SAU LEGE . PROBABIL O HOTĂRÂRE GUVERNAMENTALĂ LUATĂ ÎN ABSENȚA PARLAMENTULUI, CARE SĂ CONȚINĂ ȘI UNA..ȘI ALTA.. – DEGEABA… ”
Comisia Europeană, urmărește cu îngrijorare covârșitoare șirul evenimentelor privind respectarea ad literram a legii în țara noastră. Se pare că atât procedura de aplicare, cât și textualitatea Ordonanței de Urgență ( nr.- Ordonanța lui Toader), fără o colaborare cu domeniul judiciar, provoacă în mod direct, contradicții cu recomandările Comisiei, care de la început a solicitat Guvernului României atât explicații privind modificările recent apărute, cât și revizuirea legilor justiției, luând în considerare recomandările prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și emise de Comisia de la Veneția și GRECO.
Revenind la ministrul Justiției, Toader Tudorel, constatăm cu abnegație faptul că, marți, a fost adoptată, în ședință de Guvern, Ordonanța de Urgență pentru modificarea Legilor Justiției, precum și a unor regulamente referitoare la admiterea la Institutul Național al Magistraturii, numirea procurorilor de rang înalt, atribuțiile șefului Secției de anchetă. În acest sens, gurile rele, șoptesc pe la colțurile Parlamentului despe faptul că, prin noua Ordonanță de Urgență adoptată pe furiș, de altfel o rutină obișnuită a majorității PSD – ALDE, liderul Liviu Dragnea, execută pași hotărâți spre preluarea controlului asupra conducerii Parchetelor. Prin limitarea interimatelor la o perioadă de 45 zile, prin introducerea amendamentului că și judecătorii ,care inițial au îmbrățișat tainele „Procuraturii”, să poată candida la șefia Parchetelor, liderul PSD și- a stabilit cadrul sublim de a-și instala oamenii de încredere la șefia instituțiilor care îi periclitează prin acțiunile lor puterea, banii și libertatea. În consecință, organizațiile profesionale ale magistraților, DNA și DIICOT, Procurorul General și Secția pentru procurori a CSM, au susținut puncte de vedere prin care aduc la cunoștință că aceste modificări blochează activitatea Ministerului Public. Astfel, DIICOT a precizat printr-un comunicat că modificările aduse legilor justiţiei contravin arhitecturii instituţionale stabilite prin Constituţie şi ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza atribuţiile, iar printr-un alt comunicat, DNA a criticat graba cu care actul normativ a fost adoptat, fără o consultare a magistraților.
În contrapartidă, PNL va iniția o nouă procedură pentru sesizarea Comisiei de la Veneția prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, pentru a se aplica cu deplină motivație și luciditate asupra acestor noi modificări aduse Legilor Justiției.
Vă mulțumesc !
Deputat PNL, Vasile GUDU
+ There are no comments
Add yours