Există viață și după alegerile europarlamentare din 26 mai, cam așa ar concluziona Andaluzia Luca rezultatele care poziționează PSD pe locul 3 (19,30%) la municipiu, după PNL (21,97%) și Alianța USR-PLUS (25,87%). Desigur, a fost vot politic pentru candidații care vor merge în Parlamentul European, dar pentru intern , votul populației a dat un semnal de foarte luat în seamă de competitori, începând cu participarea masivă la vot, până la rezultate. Cum Andaluzia Luca este unul dintre competitori în perspectiva alegerilor locale din 2020, fiind desemnată candidat la funcția de primar al municipiului din partea Partidului Social Democrat- Organizația Județeană Tulcea, i-am solicitat să comenteze, acum la rece, rezultatele de la alegeri și, din perspectiva acestora, ce are de făcut mai departe.
Reporter: Se știu rezultatele. Sunt o surpriză pentru dvs, pentru PSD, la municipiu?
Andaluzia Luca: Aș dori să comentez pe cifre absolute, nu pe procente, aceste rezultate. Sigur, a fost o diferență de aproape 6000 de votanți în plus față de alegerile locale din 2016. Din acești 6000 de prezenți la vot, în jur de 3000 au votat pe liste suplimentare. Rezultatul obținut de PSD, comparativ cu alegerile din 2016 este în minus cu aproape 3000 de voturi. Atunci am obținut peste 9600 de voturi, acum la europarlamentare am obținut 6400 de voturi. Nu pot face o comparație cu USR sau ProRomânia, care la acel moment nu existau, dar ne putem compara cu PNL. Remarc faptul că PNL a câștigat în plus 130 de voturi la aceste alegeri europarlamentare, față de alegerile locale din 2016. În 2016 au avut 7205 voturi, acum au avut 7335. De rezultat bun se poate vorbi la ProRomânia și cred că, pe undeva, cei de stânga se regăsesc cam la același vot din 2016. Au luat de la noi…
Reporter: Față de aceste rezultate, aveți ceva de reproșat colegilor? Nu au muncit toți în campanie cum trebuie?
A.L.: Nu am nimic ceva de reproșat colegilor din organizația municipală de felul cum au muncit în campania electorală. Noi ne-am făcut planul și programul de campanie așa cum îl facem de fiecare dată. Consider că acest vot a fost unul împotriva politicii centrale a liderilor naționali și nu vot împotriva celor din organizațiile municipală sau județeană a PSD. Eu nu cred că cetățenii municipiului au sancționat cumva administrația locală a PSD, a mea ca viceprimar sau a colegilor mei din Consiliul local și sunt convinsă de acest lucru pentru că nu ar avea prea multe să ne reproșeze. Pe undeva, nici noi poate nu am știut să comunicăm mai bine, am pornit cu stângul în campanie la strângerea de semnături când încă nu știam candidații noștri, lucruri care au condus, cumva, la un astfel de scor. În schimb, ce am remarcat a fost campania dusă de USR, una agresivă, tot timpul anti și care a prins, dar ei nu au nimic de adus la îmbunătățirea administrației locale. Sper ca cetățenii să discearnă foarte bine la următoarele alegeri, să facă deosebirea între lucruri concrete, practice și demagogie.
Reporter: Diaspora…?
A.L.: Alegătorii sunt foarte sensibili la niște detalii, cazul celor din diaspora care nu au putut vota, care au transmis în țară la rude și au indus o emoție negativă, ceea ce a scos și mai multă lume la vot. Eu sunt convinsă că nicio formațiune politică, nici măcar președintele Klaus Iohannis, nu vor putea să rezolve problema cu alegătorii din diaspora. După părerea mea, câștigători sunt două formațiuni politice care nu existau în 2016: USR și ProRomânia, iar voturile la ei au venit pe aceeași emoție:antidragea, fără penali, fără hoți etc
Reporter: V-ați gândit vreun moment că niște veniți în politică de 2 ani să ia fața PSD-ului?
A.L.: Am anticipat rezultatul dar nu în felul acesta. M-am întâlnit și mă întâlnesc zilnic pe stradă cu oamenii, am văzut reacția lor: nu mai vrem să auzim de Dragnea, de penali, cu dvs e ok, vă implicați etc. Am știut din timpul campaniei că rezultatele nu vor fi bune și, ca să fiu sinceră până la capăt, am avut același sentiment pe care l-am trăit în 2004 când am făcut campanie pentru candidatura lui Mocanu la primărie.Am avut un dejavu.
Reporter: Bun, ce-i de făcut? Vin prezidențialele și peste un an alegerile care contează, localele
A.L.: Nu suntem demoralizați, ne vedem mai departe de program, ne vedem cu cetățenii, pe cartiere, așa cum am făcut și până acum. Eu sunt aceeași, nu am nimic de reproșat cetățenilor, nici colegilor. Eu știu că cel mai important lucru este să respecți cetățeanul pentru ca, la rândul tău, să primești respect. Ca viceprimar, singurul meu regret este că ziua are doar 24 de ore pentru că nu am timp destul să rezolv toate problemele care îmi sunt semnalate și care îmi sunt în atribuții. Zilnic, înainte să ajung la birou, mai întâi fac un tur al orașului; văd și semnalez o mulțime de lucruri!
N.A.
+ There are no comments
Add yours