Rusia trebuie să înceteze operațiunile militare. România susține adoptarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului, în coordonare cu aliații. Sperăm că negocierile dintre Ucraina și Federația Rusă vor conduce la rezultate concrete. Președintele Klaus Iohannis a discutat cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, despre întărirea Flancului Estic și sprijinul acordat Ucrainei, iar mâine, șeful statului se va întâlni cu Președintele Poloniei. Ministrul PNL de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că România va co-organiza la 5 aprilie, la Berlin, alături de Germania și Franța, o conferință internațională pentru a stimula sprijinul internațional pentru Republica Moldova, inclusiv cel financiar. România susține parcursul european al Republicii Moldova.

• Discuția pe care președintele a avut-o cu premierul britanic vine după lungul șir de întâlniri și discuții pe care Klaus Iohannis și Guvernul condus de PNL le-au avut cu cei mai înalți reprezentanți ai unor state precum Spania, Italia, SUA, Germania, Franța, Olanda – și care vor continua, alături de desfășurările de trupe NATO. Mâine președintele Poloniei sosește în vizită în România. Toate arată că țara noastră este susținută de parteneri puternici și arată efortul de apărare al comunității euroatlantice. PNL – prin reprezentanții săi în funcții publice – este în prima linie a răspunsului la această criză. PNL este partidul care a acționat consecvent față de valorile europene, care a susținut activ apartenența la aceste structuri internaționale, a fost partidul cel mai bine conectat la nivel european și transatlantic. În ultimii 30 de ani, PNL a fost principalul partid care a susținut valorile euro-atlantice, un partid cu o atitudine pro-NATO și pro-UE, iar acum, românii văd cât de utilă este apartenența la aceste structuri.
• Prezent la reuniunea miniștrilor afacerilor externe, la Bruxelles, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat cele mai recente măsuri adoptate de România în acest sens, inclusiv prin intermediul hub-ului umanitar de la Suceava, operațional din 9 martie, fiind deschis spre utilizare tuturor statelor și partenerilor. A menționat continuarea eforturilor României de a oferi asistență tuturor persoanelor care sosesc în țara noastră din Ucraina. A amintit și crearea coridoarelor verzi care permit preluarea refugiaților de la frontiera moldo-ucraineană și aducerea lor direct în România, ceea ce ușurează eforturile autorităților din R. Moldova.
• Tot cu această ocazie a avut loc o discuție a miniștrilor europeni de externe cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Pe palierul umanitar, ministrul de externe Bogdan Aurescu a precizat că UE și statele membre trebuie să ofere în continuare ajutor Republicii Moldova, fiind avute în vedere posibilități de relocare a refugiaților în statele membre pentru a reduce presiunea asupra Republicii Moldova. Din punct de vedere financiar, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la pachetul de asistență macro-financiară, în curs de aprobare, și a subliniat necesitatea realizării tuturor demersurilor pentru a lua în considerare situația de urgență.
• În ceea ce privește conferința de la Berlin, aceasta va fi co-prezidată de miniștrii de externe român, german și francez, va lansa Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova („Moldova Support Platform”), precum și un apel pentru donații din partea statelor membre UE, G7, a instituțiilor financiare internaționale și a altor state și organizații. Conferința va crea cinci grupuri de lucru în domenii unde Republica Moldova are nevoie de sprijin: refugiați, energie, financiar/economie, managementul frontierelor, anticorupție.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours