Noua OUG pe Energie va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. În urma negocierilor cu PSD și cu UDMR, PNL a reușit să păstreze tarifele mici pentru consumatorii casnici și am obținut tarife sustenabile pentru mediul economic. Noua ordonanță aduce instrumentul achiziției centralizate, care va tempera fluctuațiile de preț de pe piața internă. Orice dezbatere politică despre piața reglementată contează mai puțin, adevărații câștigători ai discuțiilor din coaliție sunt consumatorii casnici și economici.
• Am păstrat tarifele mici pentru consumatorii casnici cu consum sub 255 kWh/lună și am adăugat un nou tarif plafonat pentru cei cu consum peste 255 kWh/lună (aceștia vor plăti maxim 1,30 lei/kWh). Am menținut tarifele plafonate pentru IMM-uri și am obținut un preț fix pentru marii consumatori industriali (maxim 1 leu/kWh, respectiv maxim 1,30 lei/kWh).
• Continuăm să protejăm buzunarele românilor de prețurile galopante ale energiei pe marile piețe internaționale și să păstrăm competitivitatea companiilor românești. Prevederile noii ordonanțe sunt rezultatul negocierilor pe care PNL le-a avut, în cadrul coaliției, cu PSD și cu UDMR. Dincolo de războiul declarațiilor politice dintre aceste trei părți, adevărații câștigători sunt consumatorii casnici, care beneficiază de tarife mici și agenții economici, care își păstrează profitabilitatea, competitivitatea și vor genera exporturi sustenabile pe termen lung.
• Noua ordonanță normează relația dintre actorii din piața electricității, introducând un mecanism obligatoriu de achiziție centralizată, la un preț fix de 450 lei/MWh. Chiar dacă aceste detalii afectează doar indirect consumatorii, ele arată intenția guvernului de a tempera fluctuațiile de pe piața internă de achiziție a electricității. Măsura este în acord cu Regulamentul european 2022/1854, adoptat ultimul Consiliu pe Energie, în 6 octombrie, care permite guvernelor să intervină în piață (în mod nediscriminatoriu) pentru a contracara prețurile ridicate. Acest mecanism va funcționa până la 31 martie 2025.
• Privitor la producția internă: România tocmai a obținut de la SUA finanțarea necesară construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, care vor fi operaționale în 2029. De asemenea, România este prima țară europeană care va dezvolta civil, în colaborare cu SUA, noua tehnologie SMR (reactoare modulare de mici dimensiuni). Aceste două programe (rezultate ale Parteneriatului Strategic cu SUA) sunt pași concreți către câștigarea independenței energetice și transformarea României dintr-un importator de energie, într-un exportator net.
Michael Gudu, deputat PNL Tulcea
+ There are no comments
Add yours