• Toată chestiune este o temă falsă, nu există nicio absurdă “taxă pe soare”. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a infirmat categoric posibilitatea ca Guvernul să instituie vreo taxă pentru prosumatori. Ordonanța transpune în legislația națională o directivă europeană, fără de care România intra în procedură de infringement. Oamenii care își pun câteva panouri pe acoperiș nu vor fi afectați. Vorbim despre întrunirea unor condiții tehnice deosebite (întrucât, ca regulă generală, prosumatorii nu plătesc nicio taxă) și despre un orizont de aplicare îndepărtat, 2026. Textul ordonanței a fost avizat inclusiv de vicepremierul Sorin Grindeanu și de instituții centrale conduse de PSD și UDMR.
• Este o falsă temă de dezbatere. Nu există nicio taxă care să fie aplicabilă nici acum și nici consumatorilor casnici care instalează câteva panouri pe acoperișul unei case. Aceste probleme nu sunt reale și constituie un scandal artificial, dovezile în acest sens se regăsesc chiar în textul proiectului de ordonanță, disponibil oricui, spre consultare. Este doar prevăzută o posibilitate, nu o taxă. A fost doar un text pus în dezbatere publică, în textul care va ajunge la parlament va fi prevăzută doar posibilitatea introducerii acestei taxe.
• Oamenii trebuie să fie liniștiți, nu vor fi taxați pentru că își pun câteva panouri pe acoperiș. Una dintre condițiile pentru o eventuală taxare este deținerea unei capacități instalate de 30 kW, ceea ce este de aproximativ 10 ori mai mare de capacitatea de producție a unei instalații pe acoperișul unei case.
• De asemenea, nu este vorba nicio taxă aplicabilă imediat. Termenul indicat în proiectul de ordonanță este finalul anului 2026, iar abia atunci sunt necesare îndeplinirea anumitor condiții tehnice.
• Este o dezinformare afirmația că vor fi taxați prosumatorii dacă puterea totală instalată de aceștia va depăși 8% din puterea totală instalată la nivel național. În textul ordonanței este prevăzută clar necesitatea unei analize fundamentate din partea ANRE, dar și îndeplinirea mai multor condiții.
• Prin acest proiect de ordonanță, Guvernul a transpus în legislația națională Directiva Europeană 2018/2001, privind promovarea surselor regenerabile de energie. Modificările sunt necesare pentru că România risca să intre în procedură de infringement (mai exact: riscul de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza 2021/0333).
• Înainte de a ajunge pe masa Guvernului, textul proiectului de ordonanță a fost avizat inclusiv de ANRE, de Secretariatul General al Guvernului, de Ministerul Economiei, de către vicepremierul Sorin Grindeanu etc. Așadar, textul a fost elaborat în colaborare cu PSD. Orice nelămurire ar avea cineva de la PSD poate fi lămurită apelând, în interiorul partidului, la oamenii care sunt în poziții-cheie în aceste instituții. De asemenea, textul a fost avizat de Ministerul Mediului și cel al Dezvoltării, ambele conduse de UDMR. Așadar, a fost avizat de toate partidele componente ale coaliției.
• Guvernul încurajează producerea de energie regenerabilă și creșterea numărului de prosumatori. Pentru acest obiectiv acordă finanțări din bugetul național, din PNRR sau Fondul pentru Modernizare. Pe plan legislativ, Guvernul a adoptat OUG 143/2021, care a introdus compensarea cantitativă a energiei produse de prosumatori, lucru care a generat creșterea exponențială a numărului acestora în decursul anului 2022.
Michael Gudu, deputat PNL Tulcea
+ There are no comments
Add yours