Liderii celor mai însemnate instituții de la Bruxelles alături de liderii politici de la București au participat în data de 10 ianuarie 2019, la ceremonia oficială de preluare a Președinției Consiliului Uniunii Europene, un proiect de o importanță majoră pentru societate, ce se va desfășura pe parcursul a șase luni.

În cadrul ceremoniei ce a avut loc la Ateneu, a existat un moment semnificativ în care, Președintele Consiliului European, Donald Trusk, a susținut un discurs în limba română: ”Sunt sigur că Președinția dumneavoastră va fi la fel de energică, de românească și de europeană, ca muzica lui George Enescu. Nu o spun doar pentru că ne aflăm la Ateneu în această seară, o spun pentru că știu cât de rezistentă și de creativă este națiunea română. Cred că sub bagheta dumneavoastră  orchestra va găsi  nota potrivită. Veți fi gazdele Europei și sunt sigur că veți acționa în spiritul proverbului: Omul sfințește locul. Am încredere că veți acorda importanța necesară respectării regulilor. Viitorul ne va surprinde zi de zi, respectarea regulilor va fi un aspect esențial”. Se pare că liderul Consiliului European ne-a dovedit încă o dată, cu stil și rafinament, locul pe care îl ocupăm în elita caracterelor europene.

În acest context Președinția României la Consiliul Uniunii Europene survine într-un moment foarte important pentru  proiectul comunitar, de remarcat fiind programul de lucru care vizezază în prim-plan cetățeanul, iar eforturile noastre se vor concentra cu precădere pe dosarele cu impact direct și imediat asupra vieții de zi cu zi a locuitorilor spațiului comunitar. Interesant este că exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene se va desfășura sub motto-ul  ,, Coeziunea, o valoare comună europeană” și are la bază consultări instituționale ce pleacă de la propunerile efectuate de 21 de reprezentanți ai mediului științific, academic și publicist, rezumând viziunea pe care țara noastră o are asupra mandatului său . Astfel, României îi revine responsabilitatea de a realiza, cu prioritate temele care conduc la  consolidarea unității Uniunii, un țel care trebuie atins cu consecvență. De altfel, prin exercitarea rolului neutru de mediator România va dezvolta o arie de asigurare a coeziunii între statele membre puse în fața provocărilor curente, dar și a nevoii de a da o nouă definiție, împreună, viitorului Uniunii Europene.

Obiectivele României  în perioada următoare vizeaza patru mari piloni ce sunt considerați  cei mai importanţi: Europa convergenţei, Europa mai sigură, Europa mai puternică la nivel global şi Europa valorilor comune. Toate acestea fac parte din ansamblul priorităţilor Uniunii Europene. Cu siguranță, Noi, toți ceilalți, care am susținut intrarea României în Uniunea Europeană, nu dorim să facem un exercițiu de imaginație și să calculăm, conform spuselor unei personalități de vază în educația tinerilor noștri, ce ar fi însemnat, dacă alături de orchestra Ateneului, ar fi cântat și alți   „ 5 milioane de îngeri ”.

Vă mulțumesc !

Deputat PNL, Vasile GUDU

 

+ There are no comments

Add yours