Comunicat de presă

Chiar dacă s-a încheiat starea de urgență, lupta cu virusul nu s-a terminat iar epidemia este departe de a se fi încheiat. Fiecare român care a respectat restricțiile pe perioada stării de urgență este un erou. Acum, trebuie să fim mai vigilenți decât oricând, să continuăm să respectăm regulile impuse de Starea de alertă. Guvernul PNL a găsit această soluție, într-o situație excepțională, cu care România nu s-a confruntat până acum, în ciuda piedicilor puse în Parlamentul dominat de PSD și de sateliții săi. Este pentru prima oară când România se află în stare de alertă.

PSD dă dovadă de o ipocrizie nemaiîntâlnită, totul pe fondul celei mai grave crize sanitare cu care s-a confruntat România din 1989 pentru a puncta electoral. Este inacceptabil să te joci cu sănătatea și siguranța românilor din rațiuni electorale. Am reparat din mers, am stabilizat lucrurile și vom continua să facem acest lucru, indiferent care sunt obstacolele sau capcanele adversarilor politici.

Referitor la  Transportul gratuit pentru toţi elevii navetişti trebuie să subliniem faptul că Guvernul PNL este primul care îşi respectă angajamentul faţă de elevii care sunt nevoiţi să înveţe în alte localităţi decât cele de domiciliu. Și vorbim despre 125.000 de elevi navetiști, care circulă dintr-o localitate în alta și alte câteva sute de mii de elevi care merg la școală cu transportul public în comun care vor circula de acum doar pe baza carnetului de elev, pe toate tipurile de transport. Conform ordonanței adoptate de guvern, operatorii de transport au obligația de a asigura transportul gratuit al elevilor,iar Consiliile Județene care vor primi transfer de la bugetul de stat, vor trebui să se asigure că toți elevii au un mijloc de transport pentru a ajunge la școală. Toate regulile de decontare vor fi anunțate în 15 zile, printr-o Hotărâre de Guvern.

Proiectul de lege privind DNA-ul pădurilor are mai multe vulnerabilități. În primul rând, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), cunoscut, pe scurt, ca DNA-ul pădurilor, generează conflicte de competență cu alte instituții anti-corupție. Din punct de vedere juridic, DIIM intră în conflict cu DNA (pe fapte de corupție) și cu DIICOT (pe grupuri infracționale organizate). Proiectul de lege prevedea inițial 295 de procurori pentru DNA-ul pădurilor, în condițiile în care Ministerul Public numără în total 2.500 de procurori. Așadar, inițiatorii ar fi vrut ca 12% dintre procurori să fie detașați pentru probleme de mediu, un procent imens, în condițiile în care marile structuri anti-corupție din România funcționează cu personal redus: lipsesc 300 de procurori la DIICOT și 100 la DNA, după ce PSD a încercat să pună pe butuci aceste instituții. Până la urmă, legea prevede că doar 10 procurori vor ancheta “mafia pădurilor”.  Acest DNA al pădurilor, format din 10 procurori, va avea competență exclusivă. Altfel spus, niciun alt procuror nu va putea ancheta vreo infracțiune legată de mediu.

Vasile Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours