Octavian MOTOC, unul dintre candidații din PNL pentru poziția de primar al municipiului. Undeva, în primăvară, va veni momentul adevărului: cel mai bine plasat în sondaj, dintre Ștefan Ilie și Octavian Motoc, va fi candidatul PNL Tulcea pentru funcția de primar al municipiului, la alegerile locale din 2020. Deși campania lor internă este în curs, Octavian Motoc a avut amabilitatea să ne răspundă la două întrebări.

Reporter: Domnule Octavian Motoc, sunteți în plină campanie internă de promovare pentru obținerea candidaturii la funcția de primar al municipiului Tulcea. Cum ați derulat această campanie și ce rezultate credeți că aveți până acum?

Octavian Motoc: Da, așa cum am promis, după data de 15 noiembrie 2018, m-am prezentat în fața cetățenilor orașului cu o schiță destul de cuprinzătoare a programului meu electoral, într-un mod poate mai puțin utilizat până acum de politicienii locali. Am prezentat programul, în mod fragmentar, pe cele doua pagini de Facebook pe care le am, am intrat în dialog cu cetățenii interesați de investițiile și schimbările propuse, le-am răspuns, cu înțelegere și toleranță chiar și celor ostili, am închis orice canale de comunicare cu cei care care nu știu altceva decât să nege și să înjure. Am mers, în preajma sărbătorilor, prin toate cartierele, am oferit calendare și felicitări, așa cum am făcut aproape în fiecare an, până acum. Obișnuiesc să achiziționez drepturile de autor pentru imaginea de pe felicitare de la câte un elev talentat al Liceului de Artă ”George Georgescu”, iar anul acesta am ales o lucrare a Nicoletei Gabriela Apostol, clasa a XI-a, elevă a profesorului Adrian Pal, care a ajuns în mâna sau cutia poștală a unui număr semnificativ de tulceni. Am discutat pe teme de interes privind dezvoltarea orașului cu zeci, dacă nu cu sute de tulceni. Eu am încercat să-i conving că am soluții pentru multe dintre problemele ce nu și-au găsit rezolvarea în ultimii ani. Mă refer la aglomerația din oraș, la parcări, spații verzi, starea drumurilor, modul de dezvoltare urbanistică a orașului, serviciile de salubritate, extinderea rețelei de distribuție gaze, calitatea serviciilor de sănătate, despre Tulcea, ca oraș turistic, modul de organizare a piețelor agro-alimentare, despre înființarea unei instituții de învățământ superior la Tulcea sau chiar despre mutarea Penitenciarului în afara orașului. Nu pot să vă spun care sunt rezultatele, vom vedea atunci când va fi analizat rezultatul sondajului din această primăvară, dar oamenii mă ascultă cu încredere și cred că am reușit să-i conving pe mulți că aș putea fi un primar bun.

Reporter:   Cu ce lucruri inedite v-ați confruntat până acum în această campanie? Nu au fost oamenii surprinși că se face această precampanie cu mult înaintea alegerilor propriu-zise?

Octavian Motoc: Au fost unii care nu urmăreau toate prezentările episodice ale programului și, în necunoștință de cauză, îl considerau incomplet, alții care intrau pe pagini de pe conturi false și postau, în același timp, același text, pe identități diferite, alții care mă acuzau de hoție sau mă înjurau doar pentru faptul că am fost senator un mandat. Cei mai mulți m-au întrebat ce am făcut pentru Tulcea, în general, și în calitate de senator. Oamenii se așteaptă, în multe cazuri, ca parlamentarii să facă poduri, autostrazi, să asfalteze străzi. Eu le-am răspuns că am fost cel care am introdus, în mandatul de senator, podul de la Brăila în cadrul Master Planului general de Transport al României, după mai multe discuții cu ministrul PNL de atunci, Ramona Mănescu. Dar realizarea obiectivelor de infrastructură stă în competența primarilor, a președinților de consilii județene, a miniștrilor de profil. Parlamentarii sunt cei care trebuie să legifereze, să modifice și să îmbunătățească legi, pentru a corespunde cerințelor societății actuale.

Au fost unii care mi-au reproșat de ce am trecut pe felicitări și calendare titulatura de ”viitorul tău primar”, că încă nu sunt și poate nici nu voi fi. Le-am răspuns că eu mă bucur de o notorietate consistentă în municipiu, dar lumea mă asociază cu ”cel care scrie și implementează proiecte cu fonduri” sau ca ”fost senator”. Pentru că îmi doresc să fiu primar, este nevoie că oamenii să mă asocieze cu această funcție, să știe că intenționez să candidez. Aceasta pentru că, pe de o parte, celălalt contracandidat al meu este deja primar, chiar dacă într-o altă localitate a județului, și este asociat cu funcția, iar pe de alta, pentru că sondajul care se apropie este cel în care cetățenii trebuie să te indice în această postură de edil, pentru a putea câștiga competiția internă din PNL.  Au fost și interacțiuni „mai distractive” cu unii cetățeni. De exemplu, unul mi-a reproșat că nu-mi stă bine costumul din fotografiile postate și că ar „o ieftinitură, de prin bazar”, alții că de ce m-am fotografiat în fața șemineului, că arăt opulență, altul că de ce mi-am făcut poză în costum și în papuci în casă, că de ce am afișat o masă plină de sărbători, când sunt atâția care nu-și pot permite asta. Ei bine, eu nu pot arăta altceva decât ceea ce sunt. Nu sunt o persoană săracă, aparțin clasei medii, de care țara aceasta are atâta nevoie. Nu-mi face nicio plăcere să mă retrag în mijlocul căminului meu confortabil și atunci când ies în afara gardului să văd sărăcie și suferință. Vin la Primărie să încerc, printre altele și să stimulez, prin investiții esențiale, sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, care generează locuri de muncă, dezvoltare și poate mări numărul celor din clasa de mijloc.

Eu nu voi fi un primar al ajutoarelor sociale generalizate, voi fi însă un primar al tuturor cetățenilor orașului, pe care îi voi trata cu aceeași atenție, indiferent dacă stau în Centru sau în ”Dallas” și le voi cere tuturor din aparatul propriu și din serviciile publice ale Primăriei să se comporte în același fel. Cine nu poate să facă asta, poate să meargă în privat, să vadă cum e!

N.A.

+ There are no comments

Add yours