Trebuie să fim conștienți că într-o țară ca România, care a avut atât de suferit din pricina Rusiei, opțiunile pro-Putin și promotorii acestora nu se pot exprima deschis căci și-ar pierde toată credibilitatea. Vor fi nevoiți să inventeze mereu surogate, să meargă pe ocolite, pentru a putea sluji intereselor rusești, prin false subiecte precum „neutralitatea” României, ori prin ideea opririi ajutorului dat Ucrainei pentru că acesta ar amplifica pericolul de război.

Zvonurile de panică privind penuria de combustibili și produse alimentare

• Într-o vreme de criză, îngrijorările sunt legitime, dar trebuie să nu cădem niciodată pradă panicii și zvonurilor, ci să ținem cont de informațiile oficiale, de cele din surse sigure, verificate și de asigurările date de oficialități.
• Astfel de zvonuri care au creat „crize de o zi” s-au produs și în alte state – de exemplu în Bulgaria unde s-a ajuns și la bătăi între oameni pentru a-și cumpăra ulei.
• România este apărată de orice consecințe grave ale unei crize economice pentru că este parte a Uniunii Europene – a doua cea mai mare și cea mai bogată economie din lume după cea a SUA. Puterea economică a UE are resurse majore pentru a stăpâni și limita efectele oricărei crize ce s-ar ivi.
• În ceea ce privește siguranţa alimentării cu carburanţi, România are un atuu aproape unic la nivel european, o producţie internă pe care se poate baza, a treia cea mai mare din UE, şi trei rafinării locale. În privința siguranței alimentare, România are avantajul unei producții agricole record în 2021, cu stocuri asigurătoare.

Dezinformare: „România este împinsă în război”

• Atât Președintele Iohannis, cât și liderii SUA și NATO au spus ferm, în repetate rânduri, că statele aliate nu vor intra în războiul desfășurat de Rusia în Ucraina. Mai multe state aliate au ales să susțină întărirea capacității defensive a Ucrainei, care este un partener al NATO, nu însă și membru NATO, nebeneficiind astfel de garanțiile de securitate oferite de NATO doar membrilor săi.
• Deci nu se pune problema trimiterii de trupe aliate în Ucraina, chiar dacă această țară a fost atacată de Rusia. Este normal și firesc să existe o consolidare a Flancului Estic al NATO, una care are un caracter pur defensiv, proporțional cu creșterea prezenței și agresivității militare ruse în regiune.
• Tocmai apartenența la NATO, Parteneriatul Strategic aprofundat cu SUA, creșterea prezenței militare aliate (SUA, Franța, Belgia, Canada, Italia, Polonia, Germania) ne garantează că România nu va fi atrasă într-un război. Nimeni nu va îndrăzni să provoace această alianță.

Diversiune: Campania privind așa-zisa „neutralitate” în războiul dintre Rusia și Ucraina

• Din punct de vedere militar, România nu este parte a acestui război, nici România și nici o altă țară aliată nu pot fi atrase în acest război. Așadar, campania de așa-zisă „neutralitate” militară nu-și are obiect.
Așa cum o propagă această campanie diversionistă, „neutralitatea” ar înseamna de fapt „lăsați-l pe Putin să facă ce vrea, cât vrea și până unde vrea”. Dacă ne-am luăm după campania lor, ar însemna ca România să renunțe la apărarea colectivă NATO, să nu își exercite prerogativele de țară suverană care are un cuvânt de spus pe scena internațională, exact ceea ce își dorește Putin.
Nu poți fi „neutru” între agresor și victimă. Nu intervii militar, dar ai alte mijloace la dispoziție – sancțiuni, sesizarea Curții Penale Internaționale, acțiuni în cadrul ONU, de exemplu – pentru a-ți exprima poziția în favoarea valorilor la care ai subscris când ai aderat la NATO și pentru a contribui la reinstaurarea păcii. Ucraina este ajutată de comunitatea internațională cu excepția intervenției militare în conflict.

Manipulare: „Asistența pe care lumea liberă o acordă Ucrainei provoacă Rusia”

• Rusia va căuta și va inventa mereu alte și alte pretexte pentru această agresiune deoarece pornirea la război nu a fost în niciun fel justificată și niciunul dintre pretextele de până acum nu a convins.
• Este strigător la cer să te îngrijoreze starea de spririt a agresorului, nicidecum a victimei, și, mai grav, să te gândești că mai bine nu ajuți victima pentru că agresorul să nu fie astfel „provocat”.
• Asistența acordată Ucrainei e cu atât mai justificată de comportamentul armatei ruse care atacă infrastructură civilă și civili ucraineni, care duce acest război ilegal și neprovocat, fără respectarea măcar a regulilor elementare ale războiului și care provoacă un dezastru umanitar.
• Curtea Penală Internațională a declanșat o anchetă în acest sens, privind acuzațiile de crime de război, crime împotriva umanității și genocid.

Înfricoșare: „Putin amenință cu arma nucleară”

• Putin se comportă ca un bătăuș încolțit și vrea să obțină atenție prin declarații belicoase. Faptul că vorbește despre „arme nucleare” arată eșecul major al armatei ruse și a forțelor convenționale de până acum, realitatea că Putin s-a împotmolit în Ucraina și nu are soluții. În realitate, și mai ales acum, după dezvăluirea incompetenței și slăbiciunii armatei ruse, Putin știe prea bine că nu poate recurge la arsenalul nuclear.
• Putin nu se poate bizui nici pe loialitatea altor decidenți de care ar depinde opțiunea nucleară. S-a văzut, de altfel, lipsa de entuziasm a șefului Armatei și a ministrului rus al Apărării când Putin le-a cerut plasarea în alertă.

Diversiune: „Nu avem grijă de românii amărâți, dar nu mai putem de grija refugiaților ucraineni”

• Românii s-au comportat excepțional în aceste zile de încercare, iar presa occidentală a remarcat acest lucru. Românii s-au dovedit cu adevărat solidari față de semenii cei mai încercați în aceste zile, față de femei, copii și bătrâni care și-au părăsit locuințele incendiate, orașele bombardate pentru a-și salva viața. Sunt oameni care au pierdut absolut tot.
• Mesajul subliminal al diversiunii „ne îngrijim de refugiați, nu de ai noștri” mizează pe egoism, nu pe generozitate, și este pus în slujba campaniei putiniste ce dorește descurajarea solidarității cu Ucraina.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours