În ședința comună de Guvern România-Polonia, desfășurată la Varșovia, Premierii Nicolae Ciucă și Mateusz Morawiecki au discutat în detaliu situația de securitate generată de invadarea Ucrainei de către Rusia, o acțiune de război nejustificată, neprovocată și ilegală, cel mai grav conflict după cel de-al doilea război mondial. România și Polonia vor asigura împreună sprijin numeroșilor refugiați – peste 500.000 de ucraineni – care s-au adăpostit pe teritoriul celor doua state. Miniștrii români și polonezi au discutat mecanismele interne și cele ale UE care pot fi accesate pentru a facilita primirea în bune condiții a acestui val foarte mare de refugiați.
România și Polonia au convenit să întărească, în cadrul NATO, postura de descurajare și de apărare pe Flancul Estic. O subunitate poloneză va face parte din noul Grup de Luptă NATO de la Marea Neagră, pe teritoriul României, ce va avea Franța drept națiune cadru.
Cele două țări au anunțat continuarea sprijinului pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia în parcursul de aderare la UE.
Au fost discutate și problemele infrastructurii de conducte de gaz, exploatării gazului din Marea Neagră, precum posibilități de obținere de gaz din alte surse, cum ar fi din Azerbaidjan.
Polonia a exprimat sprijinul pentru intrarea României în spațiul Schengen deoarece Europa are nevoie de economii puternice, independente energetic de Rusia.
Au fost semnate următoarele documente interguvernamentale:
Acordul privind cooperarea în domeniul industriei de apărare
Memorandumul privind creșterea rezervelor de stat și asigurării resurselor in situații de criză
Memorandumul de Înțelegere între ministerele de externe privind cooperarea diplomatică și academică
De asemenea, în marja ședinței comune, au avut loc întâlniri bilaterale ale miniștrilor celor două guverne.
România și Polonia sunt legate de un Parteneriat Strategic, instituit la nivel de președinți în 2009 și reînnoit în 2015.
Cele două state cooperează strâns în problematica de securitate, fiind inițiatoarele Formatului București Nouă – B9, al statelor de pe Flancul Estic al NATO, și cooperând în Trilaterala România – Polonia – Turcia.
Dezvoltarea economică e urmărită de cele două țări în cadrul Inițiativei celor Trei Mări – I3M.
Semnificativ este că astăzi, 3 martie, s-au împlinit 101 ani de la semnarea în 1921 a Convenției de alianță defensivă între România și Polonia, prin care cele două țări se obligau să își acorde asistență armată în cazul unui atac neprovocat la frontiera lor de răsărit.
Între cele două state există legături istorice, consolidate la vremuri de mare cumpănă, la izbucnirea celui de-al doilea război mondial. În 1939, după ce Polonia a fost atacată de Germania nazistă (în 1 septembrie) și de Rusia sovietică (în 17 septembrie), guvernul polonez, conducerea armatei și 100.000 de polonezi s-au refugiat pe teritoriul României în drumul lor către vest.
Tezaurul polonez a fost salvat cu ajutorul României, aproapa întreaga rezervă de aur a Poloniei a fost tranzitată prin România și îmbarcată în siguranță la Constanța pe un vas englez.
Michael Gudu, deputat PNL Tulcea
Sursa foto: Adevărul
+ There are no comments
Add yours