Comunicat de presă
Măsurile adoptate pentru limitarea efectelor coronavirusului vin în sprijinul populației, a agenților economici, a celor care înțeleg să respecte regulile. Starea de urgență este instituită pentru o perioadă de 30 de zile și va produce efecte benefice imediate în finanțarea directă și rapidă a cheltuielilor în domeniul sanitar. În situația în care ne aflăm, este necesar să impunem starea de urgență EXCLUSIV pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea efectelor nocive în cazul coronavirusului. Criza actuală poate fi depășită doar dacă fiecare român dovedește că este un bun cetățean și respectă întocmai indicațiile autorităților. Respectarea regulilor înseamnă că îți protejezi familia și pe toți cei dragi.
Măsuri economice pentru limitarea efectelor coronavirusului
# Au fost demarate discuții cu sectorul bancar pentru amânarea plății ratelor la bănci. Cetățenii afectați de criză vor fi astfel protejați # Estimările actuale arată că va fi nevoie ca 1% din PIB să fie folosiți pentru a construi un pachet financiar pentru a susține economia României – acești bani vor fi din surse europene, surse publice și surse private #Guvernul va plăti urgent către companii datoriile vechi ale statului, mai exact concediile medicale vechi neachitate și TVA-ul neachitat la timp de către Stat.
Se analizează posibilitatea acordării unei perioade de grație pentru companii, timp în care să nu plătească taxe. Acestea vor fi re-eșalonate și vor fi plătite după ce se va încheia actuala criză.
- Va urma un prim val de măsuri pentru angajatori dar şi pentru angajaţii nevoiţi să –și întrerupă temporar activitatea (şomaj tehnic) pe perioada crizei.
- Se pot plafona prețurile la medicamente, măști, biocide.
- Un lucru foarte bun făcut de președintele Iohannis, a promulgat legea care acordă dreptul unuia dintre părinți de a sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani și este înscris în cadrul unei unităţi de învăţământ sau, în cazul copilului cu dizabilităţi, dacă are vârsta de până la 18 ani și este înscris în cadrul unei unităţi de învăţământ. Am luat această măsură pentru că unitățile de învățământ sunt închise din cauza epidemiei de coronavirus
- Fiecare român care lucrează în domenii afectate de gripă și care intră în șomaj tehnic va primi pentru fiecare zi liberă 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare.
- Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut.
- Sumele pentru plata indemnizaţiei se decontează din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, dar exclusiv pe perioada în care autoritățile au decretat starea de urgență.
- Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale este alimentat din contribuția asiguratorie pentru muncă a angajatorului, care în prezent este de 2,25%.
- Se prorogă primul termen de plată a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren și a impozitului pe mijloacele de transport de la 31 martie, la 30 iunie 2020.
- Astfel, contribuabilii care plătesc aceste impozite până la 30 iunie, se bucură de scutiri ca și cum ar fi plătit până la 31 martie – scutirile sunt decise de Consilile Locale, Guvernul a prelungit termenul.
- Pentru susținerea mediului de afaceri, ANAF nu va începe executarea creanțelor bugetare . ANAF nu va mai emite somații, popriri asupra disponibilităților bănesti și a veniturilor urmăribile și nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Excepție fac sumele provenite din hotărârile judecătorești pronunțate în materie penală.
- implementarea unui nou mecanism de rambursare a TVA, care vizează soluționarea cu celeritate a deconturilor, începând cu data de 1 aprilie 2020.
ANAF va mai lua și alte măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri
- suspendarea acțiunilor de control fiscal (a inspecțiilor fiscale, a controalelor antifraudă) cu excepția verificărilor ce pot fi efectuate de la distanță, precum și a cazurilor în care sunt indicii de evaziune fiscală.
- se suspendă acțiunile anti-fraudă la punctele de trecere a frontierei la granițele cu Ungaria și Bulgaria.
- Toate aceste măsuri luate de ANAF vor continua 30 de zile după încheierea stării de urgență
- Nu există niciun pericol ca salariile sau pensiile să nu se plătească. Avem deja bani în buget pentru aceste cheltuieli.
- Guvernul are un buffer, adică o rezervă, deoarece Ministerul de Finanțe s-a împrumutat la începutul anului, când dobânzile erau mult mai mici. Atunci erau unii care criticau Guvernul pentru acele împrumuturi, acum toată lumea înțelege că am luat acei bani pentru a avea siguranța că vom trece cu bine prin această criză.
- Prin măsurile pe care le luăm vrem să ne asigurăm că cetățenii nu sunt afectați negativ în această perioadă și că economia se va relansa când această criză se încheie. Rolul statului este de a proteja deopotrivă proprii cetățeni și propriile companii.
- Am început foarte repede acest proces de susținere a mediului privat pentru că ne gândim la viitor.
Vă doresc sănătate multă!
Gudu Vasile, deputat PNL Tulcea
+ There are no comments
Add yours