Ai o vârstă la volan? Uită-te mai des în permisul de conducere!

 

Începând cu acest an, 2025, valabilitatea permisului de conducere se va schimba pentru anumite categorii de șoferi, în urma unor reglementări adoptate la nivelul Uniunii Europene, dar și în contextul actualizărilor legislative naționale din România.

Ce se schimbă?

Valabilitatea permisului de conducere pentru persoanele în vârstă se va reduce. De exemplu, pentru șoferii peste 70 de ani, valabilitatea va scădea la 5 ani sau chiar 2 ani, în funcție de starea de sănătate. Această modificare se aplică inclusiv pentru categoria B și are ca scop creșterea siguranței rutiere prin evaluări medicale mai frecvente ale șoferilor vârstnici.

Pentru șoferii cu vârsta de 80 de ani și peste, valabilitatea permisului de conducere categoria B va fi redusă la 2 ani. Această modificare face parte dintr-un proiect legislativ aflat în dezbatere, care urmărește creșterea siguranței rutiere prin evaluări medicale mai frecvente ale șoferilor vârstnici. Conform acestui proiect, șoferii care au împlinit 80 de ani vor fi obligați să efectueze o examinare medicală la fiecare doi ani pentru a-și reînnoi permisul de conducere. Această măsură are ca scop monitorizarea stării de sănătate a conducătorilor auto vârstnici, având în vedere că reflexele, vederea și capacitatea de concentrare pot fi afectate odată cu înaintarea în vârstă.

Pentru șoferii tineri, în unele state membre, se va introduce o perioadă de probă mai strictă (inclusiv în România, în discuție este o perioadă de 2 ani).

Pentru permisele de categoria profesională (C, D, etc.), vor exista condiții medicale și psihologice mai stricte și controale mai frecvente.

                                         De ce se face această schimbare?

Pentru siguranța rutieră – Statisticile arată că șoferii foarte în vârstă sau foarte tineri sunt mai predispuși la accidente. Scăderea valabilității permite verificări medicale mai dese și evaluarea capacității de a conduce.

Armonizarea legislației UE – Comisia Europeană dorește o uniformizare a regulilor privind permisele de conducere în toate statele membre, inclusiv prin digitalizarea permisului și prin reguli comune privind valabilitatea.

Adaptarea la noile realități demografice – Populația Europei îmbătrânește, iar adaptarea legislației la acest fenomen este esențială pentru prevenirea riscurilor în trafic.

Este important de menționat că aceste modificări sunt parte a unui proiect legislativ aflat în dezbatere și nu au fost încă adoptate oficial. Până la adoptarea și publicarea în Monitorul Oficial, valabilitatea permiselor rămâne de 10 ani pentru toate categoriile de vârstă.

 

N.A.

+ There are no comments

Add yours