Așa începe povestea Asociației MĂCINII MEI DE PIATRĂ. Câțiva membri la început, care au avut o idee în timp ce înotau în Dunăre (brațul Măcin- zona Cotul Dunării) și priveau munții care parcă se reflectau în razele soarelui formând o întâlnire între munte și apă. Trei membri fondatori și un ciobănesc german. În vara anului 2015 asociația a luat ființă și prima activitate (parcă a fost ieri) a fost susținerea unui spectacol caritabil la Casa de Cultură Grigore Kiazim din Măcin, pentru susținerea tânărului Alexandru IVAN, ce tocmai trecea printr-o suferință teribilă. Paralizase de la brâu în jos. Telefoane către artiști și formații pe scenă care să aducă public și fondurile obținute prin vânzarea de bilete. Acestea urmau a fi donate cauzei mai sus menționate. La două luni distanță, Asociația Măcinii mei de Piatră a revenit cu un al doilea spectacol caritabil (fondurile primului nu au fost deloc satisfăcătoare). A obținut acordul unor artiști care au venit voluntar și au evoluat pe scenă fără servicii de scenă plătite, fiind încântați chiar să dea o mână de ajutor la cauza susținută de asociație. De atunci, în fiecare an asociația a organizat activități diverse precum spectacole, având ca obiective promovarea muzicii și dansului celor 8 etnii din N-V județului Tulcea, provocarea fiind de a readuce în atenția publicului muzica LIVE pe instrumente…
Au urmat festivalurile Cetăților Romane, desfășurate în două ediții pe raza comunei Turcoaia, cu referință la cetatea Troesmis. Pe malul lacului Iacobdeal au fost susținute două ediții de Hercinic Folk (promovându-se muzica folk pentru publicul cunoscător și în rândul tinerilor), patru ediții de Observator astronomic cu profesioniștii de la Astroclubul Călin Popovici Galați, patru ediții de festivaluri de epigrame denumit sugestiv, La poale de Hercinici. Pe linie de sport, membrii asociației au promovat sporturi precum: tenis de masă în rândul elevilor de la Liceul Ghe.M.Murgoci Măcin, cățărare pe stânci și zbor în tandem cu parapanta, acțiuni de igienizare și ecologizare în parteneriat cu voluntari și elevi ai școlilor măcinene.
Dar lucrul important în cadrul asociației a fost realizat de președintele „Măcinilor Mei de Piatră”, George Breazu, care în 2019 a devenit ghid de turism autorizat de Ministerul Turismului (școala terminată la Asociația Turistică Ghizii României și apoi Asociația Oxigen, ambele din București), devenind vocea și ochii județului Tulcea pe linie de ghidaj, o încântare pentru cei care îi solicită serviciile, cu povești și legende locale nescrise în ghidul turistic. Anul 2023 aduce ceva nou, în sensul că toate activitățile culturale au fost aduse sub o singură umbrelă , numindu-se HERCINICI ART FEST, care va avea loc în perioada 2-3 septembrie în orașul Măcin, un proiect micuț cofinanțat de Consiliul Județean Tulcea și având ca țintă, readucerea culturii de calitate la Măcin, cândva un oraș etalon pentru toate localitățile din zonă, denumit cândva… Picior de Paris. Iar în cadrul Asociației ființează și un grup, denumit LYRA (vezi YouTube), care promovează muzica LIVE pe instrumente: acordeon- Andrei Breazu, mandolină- Nigeari Caramanlâ și chitară- George Breazu.
Vă invităm să interacționați cu acești oameni care pun suflet în tot ce fac și așa cum spune motto-ul preferat al președintelui asociației…” haideți să adăugăm viață anilor și nu ani vieții”! Vă invităm să fiți curioși să descoperiți oameni pentru oameni, într-o călătorie asemenea vieții magice în ȚARA DIN POVEȘTI… Dobrogea.
N.A.
+ There are no comments
Add yours