Clubul Sportiv Școlar reprezintă la ora actuală nucleul de bază pentru principalele discipline sportive care se practică la nivel de școlari, cu rezultate semnificative în competițiile la care participă: locale, zonale, naționale și internaționale. CSS Tulcea are în componență 7 secții: atletism, lupte, kaiac-canoe, handbal, fotbal, baschet și volei, cu 550 de copii împărțiți în grupe de începători, avansați și performanță. Când acești copii devin majori și pleacă la facultate, evident în alte orașe, CSS devine amintire pentru ei, în multe cazuri o rampă de lansare în sport. Apoi, antrenorul CSS o ia de la capăt și tot așa. Partea proastă e că perspectivele pentru CSS, cel puțin din punct de vedere financiar, nu sunt tocmai optimiste. Pe acest subiect, vital în egală măsură pentru performanță și funcționare, am solicitat o discuție cu directorul acestei entități sportive locale, prof. Alexandru Mihaly Grecu, aflat la al doilea mandat. Pentru prieteni, Saniy. Discuție acceptată cu plăcere.
Reporter: În țară, la nivel de CSS-uri unele echipe, de volei, handbal sau alte discipline s-au retras din competiții, de vină fiind bugetele CSS care, unele, nu mai pot susține competițiile sau le susțin tot mai greu. La noi cum e?
Alexandru Grecu: Într-adevăr, la începutul anului au fost probleme cu bugetele primite de cluburile sportive școlare, între timp problemele s-au rezolvat, acest buget a fost suplimentat nu la nivelul de anul trecut dar totuși sunt bani suficienți pentru a menține echipele în competiții.
Rep: Financiar vorbind, la Tulcea s-a pus cumva problema retragerii vreunei echipe din vreo competiție?
A.G.: Nu s-a pus problema că vreo echipă să se retragă din campionat la nivelul Clubului Sportiv Școlar Tulcea.
Rep.: De la minister e clar că CSS primește alocări bugetare insuficiente. Cum/de unde reușiți să mai atrageți fonduri?
A.G.: Într-adevăr bugetul primit de la minister este redus și acest lucru coroborat și cu faptul că s-au scumpit toate (transport, cazare, masă) ne pune într-o situație destul de dificilă. Noi mai avem un parteneriat cu Consiliul Județean Tulcea care în fiecare an ne ajută cu o sumă importantă de bani de care ne putem folosi și, de asemenea, secțiile care au Asociații județene sau comitete de părinți și pot apela la finanțări nerambursabile pe Legea 350.
Rep: Dacă situația bugetară precară vă obligă, la ce discipline sportive ați renunța temporar?
A.G: Bugetul pe care îl avem la ora actuală nu ne pune în situația de a retrage vreo echipă sau sportivi de la sporturile individuale din competiții. Scopul Clubului Sportiv Școlar este de a antrena și a asigura participarea copiilor la competiții. Noi încercăm tot posibilul!
Rep: În ce măsură Consiliul Județean, Primăria, ajută Clubul Sportiv Școlar?
A.G: După cum am afirmat mai înainte avem și un parteneriat cu Consiliu Județean care ne ajută foarte mult și, de asemenea, putem să aplicăm pentru finanțări nerambursabile pe Legea 350 la Consiliul Județean și la Primărie ,nu ca și Club Sportiv Școlar dar ca Asociații județene sau ca Asociații.
Rep: Aveți o experiență. Dacă v-ar întreba un decident, cum ar fi mai bine: sub umbrela Ministerului Educației sau a autorităților locale, cum ați răspunde?
A.G: Cluburile Sportive Școlare ca și Palatul Copiilor și Casa Corpului Didactic sunt în subordinea directă a Ministerului Educației. S-a pus de mai multe ori problema descentralizării, să fim preluați ca și Club Sportiv Școlar, ori de Consiliul local ori de Consiliul Județean, însă au rămas doar discuții și în noua lege a Învățământului se pare că o să fim tot în subordinea Ministerului Educație. Fiecare federație încearcă să-și adapteze campionatele și competițiile pentru a mai scuti din cheltuieli. Chiar acum 10 zile am avut o întâlnire la Târgoviște cu doamna Carmen Tocală, președinte al Federației Române de Baschet. La această întâlnire s-a pus problema adaptării campionatului, în sensul ca să se facă o regionalizare în fazele inițiale ale campionatului pentru a se evita distanțele lungi, gen Cluj Napoca. Cum suntem în situația actuală am înțeles că și celelalte federații fac aceleași demersuri
Rep: Performanță fără finanțare nu există. Acum se pune problema supraviețuirii Cluburilor Sportive Școlare. Aveți soluții de supraviețuire în situație de subfinanțare?
A.G: Deocamdată, fondurile sunt suficiente pentru a susține competițiile, bineînțeles mai cu economie dar sunt fonduri și ni s-au dat asigurări că la rectificarea bugetară o să mai fie suplimentat bugetul. Și anul trecut am fost în aceeași situație în septembrie și până la sfârșitul anului bugetul nostru a fost suplimentat și am dus la sfârșit începutul de campionat din septembrie până în decembrie. Față de alte Cluburi Sportive Școlare din țară, Tulcea este într-o situație fericită. Noi avem sală proprie, trei mașini, cămin- cazare, mulți ne invidiază mai ales cluburile din București care plătesc chirie pentru fiecare antrenament. Ne invidiază colegi chiar și din alte orașe.
N.A.
+ There are no comments
Add yours